Sider

søndag den 28. november 2010

Lækre pebernødder og stærk chili relish!

Den står på julehygge i det lille hjem. I dag fik knægten besøg af nissen. Han havde stillet pussen (hjemmeskoen) i vinduet, lagt et par pebernødder, og håbede meget på at nissen byttede med en gave her til morgen.
Da han stod op var han meget hurtig til at komme hen i vinduet og kigge efter gave - og sørme nok om han ikke var heldig! Der lå jo en fin lille pakke til ham og ventede, samt en lille personlig hilsen fra nissen. Han var meget glad og tilfreds.

Men for at kunne give pebernødder krævede det jo at vi fik nogle bagt, så i går tilbragte vi dagen med at være meget kreative i køkkenet. Vi bagte pebernødder, honningkager, rugbrød, syltede rødbeder og lavede chili relish. Derfor må i vel hellere få et par opskrifter ;)

Pebernødder med appelsinskral:

ca 3-400 stk alt efter størrelse

250 g blødt magarine (smør hvis du tåler mælk - jeg bruger den svenske Carlshamn smør der er mælkefri og smager godt)
250 g sukker (ca. 1½ dl)
2 æg
2 tsk revet appelsinskal (svarer ca til skal af en økologisk appelsin)
550 g hvedemel
2 tsk bagepulver
1 tsk stødt kanel
1 tsk stødt kardemomme
½ tsk stødt hvid peber (vigtigt at det er hvid peber for smagens skyld)

Rør smør og sukker godt sammen. Rør æg og appelsinskal i. Bland de øvrige ingredienser og vend dem i smørblandingen. Saml dejen til den er glat og smidig. Del dejen i 16 stykker og tril dem til pølser (ca. 22 cm). Skær hver pølse i ca. 22 stykker og tril dem til små pebernødder. Læg pebernødderne på en plade med bagepapir og bag dem øverst i ovnen, ved 200 grader i ca 10 minutter. Lad afkøle godt inden de kommes på dåse, så de bliver sprøde!
Jeg kan godt lide smagen af appelsinskal, det giver en dejlig frisk pebernød, som både børn og voksne synes om!

Og så chilirelish:

200 g. rød peber eller snack pebre
100 g. rød eller grøn chili
1 fed hvidløg
4 spsk. lagereddike
1 dl. vand
2 spsk. sukker
1 spsk. groft salt
2 spsk. olivenolie
1 tsk. Atamon

Fjern kerner og stilk fra peberfrugten. Fjern stilkene fra chilierne (men lad kernerne blive – det er der, det stærke sidder). Skær det hele i mindre stykker og hak det helt fint sammen med hvidløg – gerne i en foodprocesor eller minihakker med stavblenderen.
Varm olien i en gryde og steg den finthakkede peber-hvidløgsblanding til det lige akkurat begynder at brune. Tilsæt de øvrige ingredienser, undtagen Atamon, og lad det stå og boble i 10 minutter til det er kogt sammen.
Skyl et sylteglas i vand med Atamon. Hæld relishen på glasset, lad det køle af og skrug låget på. Opbevares på køl.

Og husk nu ikke at klø dig i øjnene, når du har gang i dette ;o) Det smager godt og kan bruges til mange ting. Vi bruger det som dip til chips, grøntsager osv, eller i burgeren og andre spændene ting - det er også godt ovenpå pizzaen lige før servering.
Det giver ca 300 ml relish når det er færdig.

Ellers har vi brugt søndagen på at være ude i sneen og råhygge - der er blevet bygget en lille snemand, og kastet med masser af sne. Det var skønt at være ude og lege barn igen. Jeg elsker sne og synes det er virkelig smukt !

onsdag den 24. november 2010

Nu er der kun en måned til jul :o)

Og her i huset glæder knægten sig helt ekstremt til juleaften. Han er overbevist om at det er NU at det er jul, for der er jo sne - men jeg har måttet skuffe ham og fortælle at der er en hel måned til. Han accepterede det dog.

Men i anledningen af, at der kun er en måned til jul, må i hellere få en opskrift på en mælkefri risalamande, som endda smager så englene synger!

SÅDAN GØR DU:
Start 2 dage før risalamanden skal serveres!
5-6 dl mandler
Vand
Grødris
Vaniljestang
Hakkede, smuttede mandler
Lidt vanilje
En lille smule sukker
Evt. lidt god portvin
To dage før du skal bruge risalamanden (evt 1 dag før, så det koges om morgenen og køler af og laves om aftenen) sættes 5-6 dl mandler i blød i rigeligt med vand.
Dagen efter hældes vandet fra og mandlerne kommes i blenderen sammen med dobbelt mængde vand af hvad du brugte af mandler, altså 10 dl vand til 5 dl mandler, 12 til 6 osv.
Blendes til det skummer godt og grundigt og bliver dejligt tykt (flødeagtig).
Derefter hældes det igennem et klæde, så du sier pulpen fra. Så har du din hjemmelavede mandelmælk.
Kog risengrøden efter anvisningerne på pakken, men med din mandelmælk og gerne en vaniljestang delt i 2-3 stykker. Til sidst kan der med fordel tilsættes en del af pulpen for mere næring, kalk og mæthed. Stilles i køleskabet til næste dag.
På serveringsdagen (3. dagen) røres risengrøden med kold mandelmælk, masser af hakkede smuttede mandler, lidt vanilje, en lille bitte smule sukker (virkelig kun lidt) og måske lidt god portvin. Det smager så englene synger, det lover jeg jer!

Her i huset er det et stort hit. Risengrøden smager også vidunderligt - især tilsat mandelpulp. Risengrød får ligesom en hel ny betydning, men når det bliver rørt til risalamande - namme nam siger vi bare her i huset :o)

Ellers står det hele stadig i kreativitetens tegn - der er nu ved at blive klippet og klippet og klippet. Denne gang søde små kjoler til en dejlig lille pige, det bliver godt gør det !

mandag den 22. november 2010

Endnu en dag i kreativitetens tegn!





Det er virkelig befriende sådan for real at have fundet symaskinen frem igen. Så der bliver virkelig produceret. Den kommende uge skulle der gerne blive spyttet en hel del mere ud ;)

søndag den 21. november 2010

Stegt flæsk med persillesovs og totalt krea-dag!

I dag stod menuen på stegt flæsk med persillesovs. Det er ved at være noget tid siden, at jeg har set knægten spise SÅ meget, men hold op hvor han nød det ! Der blev virkelig guffet som galt det livet, især sovsen og kartoflerne. Behøver jeg sige, at vi nærmest aldrig spiser kogte kartofler og at han derfor glæder sig helt ekstremt når vi endelig får det?

Men ellers har dagen stået i kreativitetens tegn, og denne gang med billeder af tingene!
Jeg lavede en super aftale med en sidste vinter og havde sendt min del af aftalen afsted, men den nåede aldrig frem og nu er jeg så ved at sy en ny omgang. Har flere projekter på vej til en dejlig bekendt af mig også. Så her er lidt bukser til Dieu og en enkelt bluse til knægten.







søndag den 14. november 2010

Raw food - en ny verden åbner sig

Jeg har fået en ny kogebog som jeg er ret glad for allerede. Raw food bogen. Den er sgu dejlig.

Har fået afprøvet lidt forskellige opskrifter fra den og jeg er yderst tilfreds. Vi kommer ikke til at leve på Raw food - jeg vil savne kødet for meget, men vi kommer til at supplere med det.

Vi havde slyngebesøg i går, og de måtte også hjælpe med at afprøve lidt. Blandt andet en gulerodskage. Så den skal i da ikke snydes for opskriften på!



3 dl havregryn
1 dl hasselnødder
blendes fint i en foodprocessor og sættes til side i en lille skål.

2 dl saftige dadler skæres i mindre stykker.

8 gulerødder skrælles og skæres i mindre stykker. Blendes godt i foodprocessoren.

Kom dadlerne
havregryn
hasselnødder
1 tsk vaniljie
1 tsk. kanel og
1/2 tsk. kardemomme ned i gulerodsmassen og blend til konsistensen er ensartet.
Tilsæt 1 dl rosiner og blend til de er fordelt.

Kom dejen i en form foret med bagepapir og stil den i køleskab. Eller hæl lidt kokosmel i bunden af en tærteform og tryk dejen ud i og i køleskabet.

“Glasur”
4 spsk honning (jeg brugte agavenektar)
3-4 spsk appelsinsaft (det står der i den originale, jeg kom noget mere i - så det smagte lidt mere af appelsin og ikke så meget af cashew)
2 1/2 dl cachewnødder

Hak nødderne meget fint i foodprocessor.
Tilsæt honning og saft til man har en lækker, tyk crème.
Smøres over kagen ved servering.

Den smager klart bedst når den har trukket natten over og er helt kold !

Ellers skal i da ikke snydes for et lille guldkorn fra knægten, da han havde været i bad, og skulle have klippet negle:

"Mor jeg vil altså ikke have klippet negle for så kan jeg ikke pille bussemænder!"